Windows 8.1

Posted by & filed under .

Поживях там не знам си колко години, пък накрая взех, че и аз си купих легален Уиндоус. Не че и преди не съм имал легални Уин-ове. Едно ХР дойде с нетбука, който си купих преди повече от петилетка. Имам легален Уин 7 и на един лаптоп, който взех от заложна къща. Друг въпрос дали самият лаптоп не е краден, пред вид на спорния произход на стоките в заложните къщи, но това е друга история.

Е, сега дойде ред на Windows 8.1 – първият самостоятелно легален Уин, който ползвам. Макар и надлежно платен, пак е купен с измама. Разбрах, че го продават доста по-евтино на студенти (85 лв.) и мобилизирах роднина студент да ме сдобие. Все пак, не сме ли всички ние студенти в Университета на живота. Та, съвестта ми е чиста, а и Microsoft е взел някакви кинти. Това е връзката към конкретната оферта за Windows 8.1 Pro, да не кажете че я пазя за себе си. Един студент може да купи пет броя, та далаверата си е пълна.

Както обикновено става с всяка операционна система, инсталирането и е едва началото на всички проблеми. В конкретния случай осмицата се инсталира бързо, но още от началото шрифтовете изглеждаха отвратително. Има значение и това, че лаптопът е с екран, чиято резолюция е доста ниска (1366х768), или аз поне така си мисля. Бях се сблъскал с този проблем по-рано, при Win 7-цата, която беше инсталирана на лаптопа от стария собственик. С две думи, буквите ми изглеждаха прекалено рошави за вкуса, което супер уморява очите. Решението е да се премахне опцията “Enable smooth edges for screen fonts”. Също така, човек може да си поиграе и с опцията за “Clear type”, докато открие най-подходящата комбинация. Добра програма, с която могат бързо да се активират/деактивират тези работи е “Clear Type Switch“.

Основната болка на повечето потребители на Windows 8 разбера се е, че липсва така познатото стартово меню. В 8.1 са се опитали да пооправят положението и са го върнали. Само дето там този бутон води обратно до менюто с правоъгълните истории, сиреч, “Метро” интерфейса. По-любопитните, които обичат да щракат наляво-надясно, може и да се сетят да цъкнат върху старт връзката с десен бутон. Е, тогава ще излезе нещо като меню с доста повече опции, но пак изглежда много постно. Въобще, тотална липса на приемственост.

Решение, разбира се, има, но не и от Microsoft. Нужна е инсталацията на външно приложение, което добавя така познатото Старт меню. Програмата която ползвах е Classic Shell. Дали дори не я е писал някакъв българин. Името на автора е Ивайло Белчев, живеещ във Вашингтон, според WHOIS-а на домейна. Всеки случай, супер работа е свършил. Май проектът е бил започнат доста отдавна, но е придобил истинска актуалност с излизането на Windows 8. Има няколко възможни изгледа. Аз си избрах този:

classic_shell_2

Програмата предоставя възможност за редактиране и на разни други удобни настройки. Например, може да укажете да ви се отваря директно стария тип десктоп, без да се минава през “Метро” правоъгълниците. Въобще, удобно.

До колкото знам, има и алтернативи. Добра програма била Start8, но цената и е около пет долара. Не виждам обаче смисъл да се дават пари, когато има така добра безплатна опция.

Последният проблем, който срещам с Windows 8.1 е, че яркостта непрекъснато ми подскача и се донагажда. Очевидно, има някаква опция, наречена “Adaptive brightness”, която се опитва да бъде по-умна от мен. Досадният резултат обаче е, че при смяна на приложение, яркостта леко се намалява или увеличава, като това ми причинява морска болест.

Според интерфейса, това нещо се изключва чрез Power options. До там стигам през полето за търсене на Уин. Следващата стъпка е да се отиде на Change plan settings за всеки наличен план -> Change advanced power settings

Отваря се едно доста голямо меню с опции, в което се избира -> Display. Самата опция се деактивира чрез следното под-меню:

image (2)Както обаче казва Петко Бочаров – “Да, ама не…”. Дори и след като човек настрои тези опции, яркостта пак скача. Пиша горните стъпки, защото при някой може и да проработи. За момента аз ще търся още опции. Все пак, навън е студено, вътре е топло, и борбата с новата операционна система е горе-долу забавна.

Ако имам някакви допълнителни впечатления и съвети, може и да пиша пак, но не обещавам.

===========================

Всъщност, решението дойде бързо от този сайт с отговори на въпроси:

How do you completely disable adaptive brightness on Windows 8?

Предполага се, че човек е с интелско видео. Отива се на:

Intel Graphics and Media Settings (за бърз достъп може да се ползва Ctrl+Alt+F12)

-> Power

-> On Battery

-> Display Power Saving Technology

-> Set to Off

Трябва да изглежда по този начин:

disableAdaptiveBrightness

Дано това помогне на някой…

споделяне в социални мрежи

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

One Response to “Windows 8.1”

You must be logged in to post a comment. Log in