Социалният инженеринг на строителния работник

Posted by & filed under .

На този свят има всякакви хора – измамници, балъци, хора които знаят че ги лъжат, но пак се връзват, и разбира се – застарели кучета, които вече са видели всички номера. Често ми се е случвало някой да ме спре на улицата с жалната история как бил замръкнал в града, обран и без пари за автобус до Кюстендил/Благоевград/Каспичан, въобще Майната си. Честно казано, първият път дадох. Вторият – също, знаейки, че това е измама. Все пак, човек никога не знае дали точно в този случай не го е срещнал някой наистина закъсал. След това обаче спрях. Беше се случило прекалено много пъти, за да го приемам за чиста монета. Може би конкретната измама даже си има име. Обикновено професионалистите си ги кръщават.

В последните години обаче ми се случи една по-различна разновидност. Наложи ми се да правя ремонти, за които ползвах услуги на строителни работници. Едното беше саниране, а другото – замазка. В първия случай аз бях намерил предприемач, който нае работници. Вторият път мой близък роднина препоръча майсторите, защото бил доволен от тях.

Не става въпрос за свършената работа. Нещата бяха направени както бяха поръчани. Интересното е какво се случи след това. Един от работниците по санирането, така и не му запомних името (да кажем, Груьо), дойде седмица-две след приключване на задачата. Посещението беше вечер, по никое време, а историята – как негов роднина бил претърпял трапанация нейде из провинцията, а той нямал пари да иде да го види в болницата. Сумата – малка, а обещанието – парите ще бъдат върнати в рамките на няколко седмици. Номерът – мина. Разбира се, парите така и не ги видях повече.

В случая със замазката, при предаване на работата, майстора на групичката ми каза, че са се разбрали с моя роднина да му дам някакви пари. Той имал да се среща с него допълнително, и щял да ги върне… Разбира се, моят роднина не беше чувал за такова нещо. Минахме го като извънреден разход. Парите не бяха много, пък и без това ни бяха взели евтино за работата. Е, измамата си беше на лице и тези хора надали бихме рискували да ги ползваме отново.

Даваме fast-forward 2-3 години. Беше дошъл реда на мой съсед да си прави саниране и кой да видя като част от бригадата – Груьо. Поздрави ме ентусиазирано, но приказка за пари така и не стана. През главата ми обаче ми мина бързата мисъл “Хм, кога ли ще дойде да поиска още пари?”. Е, не ме остави да чакам дълго. В рамките на една седмица въпросният индивид се появи по същото вечерно време, с подобна история. Този път, нещо за приятелката му. И той обаче не си вярваше, че ще му мине номера, затова не настоява дълго. Аз също не изпитах особени угризения да го пратя учтиво до халите.

Интересното в цялата история е модела на поведение. И в двата случая, полу-познат, полу-интелигентен индивид, се опитва да изкрънка някакви допълнителни средства от човек, който надали ще види повторно. Съществува обаче обещанието за обратно издължаване, което придава измамен оттенък на цялостното начинание. Като цяло, финален опит за изкарване на малко екстра пари по не до там честен метод от наивни обекти.

Не отричам възможността съответните изпълнители наистина да са го закъсали. Също така, с 10 лв повече или по-малко надали ще обеднея. Кофти е обаче да те правят на маймуна и още повече, да приемат за даденост че могат да го правят.

Е, наивните обекти в даден момент окачват християнските ценности на закачалката и се научават да не правят повече подобни грешки.

социални мрежи

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

One Response to “Социалният инженеринг на строителния работник”

You must be logged in to post a comment. Log in