Измамата

Posted by & filed under .

Коментирах темата от предишния пост с мой роднина и той ми напомни за един случай, който бях забравил. Разказа ми и за друг, за който не си спомням да ми е говорил преди. С други думи, измамата има дълбоки корени по нашите ширини. И двата случая са свързани с магистрални измами, в които изпълнителите са чужденци.

Магистрална измама с пръстен

Случаят се развива на магистрала Тракия, около Пловдив. Ван стои паркиран в аварийната лента, а шофьорът маха неистово пред приближаващия автомобил на моя роднина. Той спира, за да види какво се случва. Във вана има забрадена бременна жена, а мъжът и започва да обяснява на развален български как е свършил бензина и иска малко на заем, за да докара колата до следващата бензиностанция. Само дето роднината ми кара на дизел и няма как. После се оказва, че турчинът бил свършил и парите, та не знаел как ще се оправи до следващия град, където да изтегли от банкомат. Имал само един златен пръстен, който можел да даде като обезщетение. Роднината ми се позачудил. Бременна жена, на средата на магистралата, под дивно лятно слънце. Какво може да се обърка, освен всичко. Пак стандартната дилема дали отсреща стои измамник, или реален човек в трудна ситуация, и дали ако се направиш на безчувствен задник, някой невинен няма да пострада. Може би, един от първите уроци на всички ментори на измамниците е, че стандартния пътник по магистралата е по-скоро свестен човек и състрадателен балък, а не отракан детектор на измамници.

Е, моят роднина решил, че тежестта на съвестта не струва там някакви 20-30 лв, а добрия сън е по-добрата сделка. Дал им някакви пари, които да ги докарат до Пловдив. Театърът обаче не спрял до тук. Турчинът започнал да прави метани до земята от благодарност и предал “златния” пръстен на роднината ми.

Спомних си случая добре, защото аз отнесох пръстена в едно златарско ателие, за да го тестват. Е, разбира се, беше тенекия и истината си дойде на мястото. Моят роднина след това подочул и от други хора за подобни случаи, което определено го навело на мисълта, че това си е популярна измама. С други думи, хора бдете :)

Магистрална измама с пътна карта

Съответният случай се развива в Гърция, на път за България. Роднината ми се прибира от командировка към къщи. По пътя автомобил с двойка мъж и жена се изравнява с автомобила на роднината и започва да сочи нещо по него. Логично, той решава че нещо не е наред с колата и отбива. Другият автомобил спира също. Разбира се, по колата няма нищо. Двойката обаче започва да разтяга някаква история на развален английски, как били тръгнали за морето в България, обаче си били загубили картата. Дали щели да се оправят лесно без да се загубят и дали нашите хора имали излишна карта. Ами да, намирала се излишна карта. Ок, може ли да я купим. Проблемът е обаче, че имаме само 200 Евро на цяло. Дали ще може да ни развалите.

Е, в този момент светнала червената лампичка. Това не са малко пари. Кой ги знае какви ще да са тези 200 Евро. Най-вероятно – фалшиви. Всеки случай, една такава транзакция не може да завърши добре. Роднината ми решил, че най-лесно ще се измъкне от ситуацията като даде опърпаната карта безплатно на “закъсалите”. Те я приели с “благодарност”, трудно прикриваща разочарованието от провалената измама.

Интересното е, че и в двата случая присъства жена в картинката. Очевидно това е ключов момент за изграждане на доверие, Често и на мен, когато са ми искали пари, за да се приберат в провинцията, обикновено са били двойка мъж и жена. Така сигурно нещата стават по-лесно.

Предполагам, има още такива сценарии за дребни измами. Ако ми попаднат още такива истории, ще допълня съответната категория.

бутони към социални мрежи

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You must be logged in to post a comment. Log in