Безалкохолната бира

Posted by & filed under .

Не вярвам проблемите в този пост да засягат много хора. Все пак, ще споделя своята болка. Не обичам алкохол, но харесвам да пия бира. В резултат на това, трябва да търся компромис в лицето на безалкохолната бира. България претендира да е големия производител на бира. Марки и вкусове всякакви. Някои бири дори били и прилични. Щом се опре до безалкохолна бира, обаче, положението става трагично. Има два представителя – синя Каменица и Загорка зиро. Каменицата е по-скоро газирана вода в кен, а Загорката е толкова далеч от вкуса на бира, че трудно може да влезе в тази категория. Последно направих грешката да пия Загорка зиро и това нещо по-скоро прилича на руски квас, отколкото на бира. Толкова ли е трудно да се направи една прилична бира без алкохол? Наистина, пазарът е малък. В същото време, обаче, половината мюсюлмански свят се е запътил към Европа. Няма ли да се замисли някой и за тях – нали им е забранено да пият алкохол от Корана. Или пък, и те като дойдат тук се пропиват.

Другите марки в чужбина успяват без проблем да направят читав продукт. Добре, че са те, че да можем и ние, безалкохолните, да пием нещо вкусно. Ето марките, които съм пробвал до сега:

Oettinger – до скоро се намираше най-лесно. Напоследък обаче изчезна от веригите. В Пикадили зареждат от време на време, но не може да им се разчита. Доста вкусна.

Clausthaler – много приятна, за сметка на цената. Може би е най-скъпата безалкохолна бира наоколо. Един кен е два лева, срещу 1.20-1.45  за същото количество Oettinger. Не си струва някак.

Bavaria – преди в Пикадили зареждаха редовно, и кен, и бутилка. В един момент просто изчезна, а беше толкова евтина и хубава.

Krombacher – засичал съм безалкохолната им бира много рядко, но хич не беше лоша. В общия случай обаче вероятността човек да намери такава е съпоставима с тази да види бяла лястовица.

Becks – те също имат безалкохолен вариант, но той не се произвежда в България. Не че и горните не са импорт, де… Безалкохолен Бекс съм виждал само в заведенията Happy.

Това са безалкохолните марки, които съм засичал. Надявам се, че в бъдеще доставчиците и магазините ще зареждат повече и по-често от тях. Все пак, и ние сме хора…

бутон за споделяне

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You must be logged in to post a comment. Log in