Клекало vs. Седало

Posted by & filed under .

Който е чел този блог, а това не са много хора, сигурно е усетил, че фекалната тема винаги ме е вълнувала. С напредването на есента и последователното скапване на времето, все по-често се хващаме, че прекарваме повече време с половинката из моловете. Не съм голям почитател на тези храмове на лъскавите марки, но когато навън вали и е студено, те предлагат едно прилично голямо пространство, защитено от студа и другите природни стихии.

Както нормално се случва, от време на време на човек му се налага да ползва тоалетната, за да стовари големия товар. И тук човек застава пред дилемата дали да рискува да седне и да се зарази от някоя гадна болест, или пък да се качи върху тоалетната чиния и да се подложи на друг риск, а именно – да се пречука като куче. Да не говорим, че напоследък са се пръкнали едни тоалетни чинии, които се закачат на стената и висят, вместо да са фиксирани за пода. Вярно, по-шик е, но обикновено като ритна стената, за която са закачени, ми дрънчи на кухо. Това още повече ме кара да съм несигурен по операцията качване/клечане.

Ако е мол на място, ще сложи половината тоалетни с чинии, а другите с добрите стари публично-тоалетни клекала, които бяха стандарт в миналото. Вярно, малко по трудно се поддържат, но всичко е въпрос на дизайн и желание.

Проблемът има и друго, по-общочовешко измерение. А именно, оказва се че ходенето до тоалетна седейки не е най-полезната процедура. От физиологична гледна точка при тази поза не се извършвало съвсем пълно прочистване. Задържали се остатъци, които в последствие увеличават риска от разни гадни състояния като рак на дебелото черво, да кажем. Седналата поза допринасяла и за придобиването на онези досадни приятели, хемороидите, които макар и не смъртоносни, имат потенциала тотално да вгорчат живота на човек. Има доста писано по въпроса в следния сайт. Значи, това е от онези типове сайтове, които леко търсят сензацията из разните алтернативни дебри. В конкретния случай обаче съм склонен да се съглася. Все пак, роднините от миналото няколко стотин хиляди години са ходили клекнали зад храста. Логично е и физиологията на човек да е по-пригодена към този начин на дефекация. Все пак, тоалетната чиния се ползва от доста скоро, което е тотално недостатъчно да се пригоди тялото.

Логично се замислих как да реша проблема, поне за в къщи. За момента разбиването на тоалетната не е на дневен ред. Да не говорим, че в България няма нито един приличен модел на тоалетна чиния с клекало. Онова чугуненото творение от миналото някак не ми се струва удобно за дома. Все пак, предпочитам порцелановият телефон да ми е малко по-издигнат над земята. В нета видях едно корейско творение, което ми се стори супер готино, но разбира се, забравих сайта. Пък и там минималната поръчка беше 200 броя. Само снимката ми излиза като потърся в Гугъл:

sit-squat-toiletКакто се казва, кеф ти клечане, кеф ти седене. Дизайнът ми се струва леко неудобен за малка нужда, но пък бих приел предизвикателството. Да, ама не. Ако искам да си набавя нещо такова, сигурно инвестицията ще струва хиляди левове.

За момента съм се спрял на едно частично решение, което е сравнително достъпно от нета. За около 30 паунда от Амазон се сдобих със следното творение:

squatty-pottyЗначи, не е съвсем the real deal. Честно казано, малко ми е ниско за истински клечащ experience, но за момента върши работа. Взех 9-инчовия модел. Ако имаше още 10-тина сантиметра отгоре, щеше да е перфектно.

Има и други решения, но те обаче изискват наличие на работилница и дърводелски умения. Сиреч, човек трябва да си ги направи сам, щото не ми се дават 100 и доста отгоре долари, за да си ги поръчам готови.

Моделите, които ми хванаха окото, са както следва:

http://www.naturesplatform.co.uk/site/natures_product.php

http://www.lillipad.co.nz/squat-platform-plans/plans.html

Тези изпълнения обаче остават за бъдещето. Ако някой ден успея да сглобя такова нещо, ще пусна снимка.

 

share button

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You must be logged in to post a comment. Log in