Стъпки при откраднат номер на кредитна карта

Posted by & filed under .

Понякога белята става. Крадците могат да се доберат до номера на кредитната ви карта по много начини – хакнат компютър, немарливост при съхранението й, клониране на банкомат, хакване на базата на някой онлайн магазин. Възможностите са много. Както казах в предишния постинг, задължително е да имате активирано SMS известяване. Това ви дава бърз поглед и контрол върху състоянието на картата. Ако забележите SMS за транзакция, която не сте оторизирали вие, то най-вероятно картата ви е компрометирана.

ПЪРВАТА И НАЙ-ВАЖНА СТЪПКА Е ДА СЕ ОБАДИТЕ В БАНКАТА И ДА ПОИСКАТЕ БЛОКИРАНЕ НА КАРТАТА. По правило картовите отдели на банките работят денонощно. Няма значение по кое време е дошъл SMS-а. Ако ще да е в два часа сутринта, звъните и искате блокиране. Хакерите знаят, че нямат много време и ще се опитат да направят максимален брой плащания, докато картата е активна.

От тук насетне, всичко е въпрос на ограничаване на щетите. Запишете си информацията от всеки SMS за извършено плащане. Често той включва името на компанията, на която е платено, или услугата която е използвана за плащане с вашата карта. Тази информация е важна!

На следващия ден отидете в банката и подайте документ, с който протестирате плащанията. Поискайте и разпечатка от тях за извършените авторизации на картата ви.  Вземете телефон на отдела им, който се занимава с измами от този тип.

Тук следва да се кажат няколко думи как протича плащането с кредитна карта. То преминава на два етапа. При самото попълване на данните във формата за плащане, картата бива авторизирана. Сумата на плащането бива заделена и блокирана. Самото плащане обаче не е извършено до край. На втория етап плащането се осчетоводява. Тогава вече сумата напуска окончателно вашия баланс. Между двата етапа обаче има около седмица. Възможно е получателят на плащането да не одобри приемането му въобще. Тогава авторизираната сума няма да бъде осчетоводена и ще се върне обратно в баланса на картата ви.

Възможно най-скоро след идентифициране на плащанията следва да се заемете с ограничаване на щетите. Предполага се, че банката също ще работи в тази посока, но не може да очаквате голяма ангажираност от тяхна страна. С други думи, банката не е и никога не е била най-добрия ви приятел. Факт е, че следва сами да се погрижите да си върнете парите от плащанията.

Както казах преди няколко изречения, SMS-ите съдържат важна информация за получателите на плащанията, извършени с вашата кредитна карта. Често там има дори телефон на съответната услуга. В този момент следва да запретнете ръкави и да се свържете със съответната услуга директно. Най-добре е по телефон. Информирайте ги, че е извършено неправомерно плащане с вашата кредитна карта. Като част от процеса може да се наложи да дадете някаква част от номера на кредитната карта за идентификация. Често това са или последните четири цифри, или първите, или и двете. Важен момент тук е че въпросните услуги имат интерес да ви върнат неправомерно платените суми. Онлайн магазините и услуги използват т.нар. merchant accounts, с които приемат плащания с кредитни карти. Това е продукт, който им е предоставен от банки. Ако не ви върнат парите, в някакъв следващ момент те рискуват да получат т.нар. charge back, което си е нещо като насилствено анулиране на дадено плащане, съпроводено с глоба. Те нямат интерес да се стига до там, защото могат да загубят своя merchant account, или пък цената му да се увеличи драстично, заради увеличен риск. Като резултат, може да очаквате пълно съдействие от страна на подобни услуги. Добре е да действате възможно най-бързо, особено в случаите в които измамниците са си поръчали някакъв физически продукт за доставка. Обикновено между плащането и изпращането на предмета има няколко дни. Със сигурност бихте желали да уговорите връщането на парите преди продуктът да е изпратен.

Както казах, най-бърз е контакта по телефон. Ако не се доберете до телефонен номер, пишете мейли на адресите за billing поддръжка. Бъдете настоятелни. Би било проблем ако не знаете английски. В такъв случай хванете роднина, познат и т.н. който знае. Дайте му някой и друг лев за услугата. Все пак, става въпрос за пари.

Ако не успеете да се свържете с някоя услуга и те осчетоводят плащането, то тогава ще трябва да разчитате на банката си. Инструктирайте  ги да поискат charge-back. Това си е дълга процедура, която отнема около месец, но си е ваше право. Гонете банката до дупка да изискат връщането на парите ви!

Два полезни адреса:

  1. Както препоръчах, добре е да търсите телефонен контакт. Може значително да си намалите сметката за разговор по телефон ако използвате някоя услуга за Интернет телефония. На мен са ми най-удобни Орбител. Връзката може да се направи директно през домашен телефон. Повече за услугата може да прочетете тук.
  2. Обикновено услугите с които ще трябва да си приказвате са в чужбина и в друга времева зона. Обобщена информация за времевите зони на повечето световни градове може да намерите в TimeAndDate.com

В заключение отново бих искал да наблегна на важността на наличие на SMS известявана за всяка транзакция. Ако такова липсва, рискувате да разберете за неправомерните транзакции чак в края на месеца, когато си получите банковото извлечение за картата. Тогава може вече да е доста късно да предприемете горните действия.

Искрено се надявам да не ви се налага да се възползвате от тези съвети, но по-добре с тях, отколкото без…

споделяне в социални мрежи

Comments

comments

Powered by Facebook Comments