Обобщение

Posted by & filed under .

Четох си поста от вчера. Като гледам, станал е малко дълъг. Тук ще се опитам да обобщя предложените мерки за защита на личните и финансови данни от кражба в Интернет:

  1. По възможност, да не се използват пиратски операционни системи. Често в тях са интегрирани невидими шпионски програми, които следят дейността на потребителя.
  2. Ако потребителят използва Windows, да си инсталира втора операционна система от вид, който надали би бил станал обект на атака. Добър избор е Ubuntuf Linux, поради своя сравнително дружелюбен характер по отношение на потребителите без опит с Linux.
  3. Всички чувствителни  дейности като разплащания с кредитни карти, използване на EPay, PayPal, проверка на основна поща следва да се извършват през сигурната операционна система.
  4. Никога да не се следват инструкции за въвеждане на име/парола за мейл, електронно банкиране и т.н., във форма получена по електронна поща. Това е стандартен начин за набиране на пароли от измамниците.
  5. Честа смяна на паролите за мейл, електронно банкиране, ЕРау, PayPal и подобни.
  6. Активиране на SMS известяване за всяка транзакция, направена през вашите дебитни и кредитни карти. Ако банката ви не предлага SMS известяване, сменете банката! Използването на карти в днешно време без наличието на такава опция е меко казано безотговорност спрямо личните финанси.

Съблюдаването на тези инструкции със сигурност ще ви даде известно предимство в борбата с Интернет измамниците.

споделяне в социални мрежи

Comments

comments

Powered by Facebook Comments