Близко-източни революции

Posted by & filed under .

Светът има кофти навика да е гадно място. Гледам, сега положението на изток доста се е развреднило. Хората са се вдигнали, свалят режими и махат потомствени псевдо-президенти. Имам обаче едно кофти чувство, че предстои нещата доста да се изродят.

Та, хорицата там са свикнали да ги тормозят, да ги тъпчат и да ги правят на маймуни. Сега очевидно им е дошло до гуша. Вдигнали са се и ще свалят “монарсите”. Мама му стара, носителят на орден “Стара планина” с лента и почетен гражданин на София, Варна и Сливен, другарят Муамар Кадафи изкара на поста 41 години. 6-7 повече от своя близък приятел, вожд и щедър спонсор Тодор Живков. Все пак, изглежда и на него му е дошло времето. Как ще свършат нещата за Кадафито, само времето ще покаже, но надали ще да е добре за него.

Въпросът който ме тормози обаче е какво ще се случи в последващия вакум. Ние тук имахме историческия шанс да видим, как мътната вода беше умело използвана от всякаква долна твар да си прокара интересите. Сигурен съм, че и там не е по-различно. Мога да се обзаложа, че някъде на изток радикалните ислямисти извършват тяхната си версия да действието “бия гъзо у тавана”, като гледат какво се случва. Единственото хубаво на авторитарните режими е, че не обичат да делят властта с други и със сигурност са мачкали техните си версии на талибаните. Сега, след като властта на некоронованите монарси е вече отслабена, радикалните със сигурност ще направят своя ход. Въпросът е до каква степен ще успеят и дали ще се повтори историята с Ирак. Вярно, там революцията беше привнесена от вън, но все пак си беше революция и свали подобен местен монарх.

Надявам се, хората там ще успеят да се противопоставят на брадите и ще извоюват поне малко светски благини. Иначе, ако му изпуснат края, то радикалните ще започнат да им режат зелките и да ги бесят по стълбовете, за да си прокарат ненормалните идеи. Дано да не стане така, защото след едни радикални Египет и Либия, Турция и Европа ще бъдат следващи… Кофтито е че май натам отиват нещата.

Може би ще трябва да складирам някой Калашник…

Интересното е, че в цялата тарапана и Северна Корея се била разбунтувала. Не за друго, ами не увеличили хранителните дажби по случай встъпването на новия местен Ким. Виж, там вече нямам идея какво ще стане… Ще поживеем и ще видим.

бутони към социални мрежи

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You must be logged in to post a comment. Log in