Хамлет в Народния театър

Posted by & filed under .

Нещо, от известно време съм решил да ставам културен, или по-скоро, да ме правят културен. Трудна задача, но какво да се прави. Та, на дневен ред са театрите. 3Д манията в кината и съответно свързаните с това по-високи цени на билетите, ни накараха да наблегнем на театралното изкуство. Да не говорим, че постановките не излизат в Замунда след няколко месеца.

И така, снощи посетихме скандалното представление на “Хамлет” в Народния театър, с режисьор Явор Гърдев. Гледам, из форумите на Интернет всичко живо критик се надпреварва да плюе и разбива постановката на пух и прах. На мен пък що-годе ми хареса. Като цяло, театърът винаги ми е бил по-скоро скучен като изкуство. Трите часа и половина на това представление обаче преминават сравнително лесно. Декорът е интересен и раздвижен. Има по някое и друго любопитно и авангардно решение. Най-много ми допадна обаче играта на главния герой – Леонид ФамилиятаНеЯЗапомних-ов. Значи, на външен вид на нищо не прилича. Нещо като вокала на NickleBack, но по-зле. В профил пък да не говорим. Това за физиономията. В тяло е ок – имахме шанс да го видим цялото. Човекът обаче си играе и се раздава, и многопластово го дава, експресивно, и не ме хваща съклета когато го гледам. Не знам как го е запомнил целия този текст, но все пак, това му е работата. Цялата галимация малко ми напомни на филмовата адаптация на “Ромео и Жулиета” на Баз Лурман от времето га бехме млади. Може би заради модерните дрехи…

Виж, текстът обаче ми се стори малко дървен. Аз като гледам Шекспир, съм свикнал речта да ми се лее леко и напевно, с така характерния език на Валери Петров. Тук е използван някакъв превод на проф. Шурбанов, 16-ти поред в българската литература. Е, не ми допадна особено, драскаше ми по ръбовете, но това не е такава болка за умиране.

Бяха ни сложили до една тон-колона, та не успях да дремна по време на представлението. Хубав, лош, щом съм на театър винаги дремвам по малко, но тук просто нямаше начин…

Всеки случай, преживяването си струва парите. Бих препоръчал тези които планират да го посетят да не четат жлъчта, която се лее из форумите, а да отидат да го гледат непредубедено и сами да си вадят изводи.

Предупреждавам, по сцената на моменти се размахва една патка и чифт цици. Нищо чак толкова съществено.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

социални бутони

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You must be logged in to post a comment. Log in