Габриел Алон на Даниъл Силва. На живо…

Posted by & filed under .

Преди време зачетох една поредица от книги. Авторът е Даниъл Силва, който пише за един израелски убиец от тайните служби – Габриел Алон. Кидон го водят. Та, въпросният обикаля света и свитва врагове на Израел. Като прикритие използва своите световно признати умения на реставратор на картини. Книжките са горе-долу интересни. Героят преживява интересни душевни трансформации. В същото време, има и някакъв реализъм. Когато героят яде бой, не става веднага да отвърне като терминатор. Първо стои някой и друг месец в болница и после.

Тези дни реалността доста заприлича на книгата. В края на февруари в двора на посолството на Палестина намериха “паднат” от високо някакъв човек, Омар Зайед, който от години е издирван от Израел заради убийство. Въпросният живял в България 22 години. Израел поискал да го екстрадират в началото на тази година, а той се укрил в палестинското посолство до фаталния ден.

Надали някога ще стане ясно какво точно се е случило, но се предполага че на Израел не му се е занимавало с процедурата по екстрадиране. Може пък да са се опасявали, че щом господинът се е укрил в посолството, то няма да могат да го прихванат по официални пътища. С други думи, взели са нещата в свои ръце и някой Габриел Алон е дошъл тук, свършил е мръсната работа и е отпътувал с полет на Ел Ал.

Този постинг не проповядва анти-семитизъм. Далеч съм от тази идея, пък и никога не съм имал нещо против тази нация като цяло. Оставя обаче кофти вкус в устата, когато някой дойде в твоя двор, свърши нещо такова, а ние трабва да обираме пешкира на лошия имидж. Не че си нямаме такъв в излишък.

Едно е да се чете на книжка, друго е някой да дойде и да извърши такава мизерия в собствения ти град. Предполагам, жертвата си е имала своите грехове, но не е това начина. Цялата история ме кара да се чувствам поставен пред свършен факт и малко прекаран. Всъщност, не малко. Определено също не възнамерявам да прочета друга книжка от този автор. Реалността май ми дойде в повече. Ще мина малко на фентъзи…

spodelime

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You must be logged in to post a comment. Log in