Zamunda.NET BREAKing out

Posted by & filed under .

В родното Интернет пространство се разразява епична драма. Може би, най-епичната, на която някога сме били свидетели. С две думи, нелоялен служител в Линкос ООД, някой си break (Христо), успява да трансферира домейна zamunda.net към друг регистрар и на практика, да стане негов собственик. Премества сайта на друг сървър, трие архивите и премахва достъпа на другите администратори. Някъде по между другото забягва в Сърбия. Казано по друг начин, успява да подчини под свой контрол втория по посещаемост български сайт.

Тук обаче един скрит архив на сайта успява да вкара неочакван “twist” в историята. Появява се нов сайт, Zamunda.SE. След куп неясноти и лъжи историята излиза на яве, и вече никой не се съмнява, че истинските собственици на сайта стоят зад Zamunda.SE. Цялата история се дъвче на много сайтове. Най-пълна ми изглежда компилацията на Новините.орг – клик.

В този момент бих искал да направя уговорката, че по никакъв начин не съм свързан с двата сайта. Просто ще се впусна в свободни спекулации за това какво си мисля че се случва, и какво е бъдещето на двата сайта.

Опитът от досегашния ми живот в България е, че тук нищо не се случва случайно. Фактът, че Zamunda.NET успява да оцелее толкова години ме кара да си мисля, че зад нея има някакъв гръб. Иначе, до сега отдавна да й бяха духнали под опашката. Въпросът е, на какво се дължи този гръб. Дали собственикът има големи връзки и е свързан с разни ДС-та, или пък хората по върховете се плашат от негативното мнение, което ще се стовари върху тях от обществото, ако му вземат зрелището. Възможно е управляващите да се страхуват от сайта, като посредник през който да се влияе на общественото мнение. Все пак, половин България минава през сайта на ден, за да си свали вечерните филми.

Положението в момента е, че имаме два сайта, на два домейна. НЕТ версията е с по-голямото съдържание, повечето трафик, но с нов неясен собственик и имидж, който очевидно търпи много негативи заради начина по който се разразиха събитията. SE версията се поддържа от старите собственици, но най вероятно трафикът и посещаемостта към нея са минимална част от това, което е получавала уникалната Замунда до преди няколко дни.

Струва ми се, че и двата сайта в момента са в опасност. Не знам коя е групата, която е организирала кражбата на сайта. Служителят – троянски кон, е един. Не вярвам обаче той да поддържа сайта сам, без някакъв екип. Въпросът е, дали този нов екип има достатъчно широк гръб и връзки, за да да издържи на нападки срещу сайта от властите. Времето ще покаже дали съответните хора имат достатъчно сили, за да се справят с такъв “таралеж в гащите”, какъвто е един торент тракер. Ако са само някакви програмистчета, без политически мускули, то сайтът е обречен. Властите с голямо удоволствие ще разкостят някой, който извършва такава спорна дейност, без да има съответната подкрепа отгоре. Това ще бъде лесна победа.

Имам пред вид, че ако някоя никому неизвестна квартална банда без връзки отвлече някой в БГ, то полицията ще им се израдва много. Ще си ги хванат, натупат и окошарят и ще се бият в гърдите за добре свършена банда. Ако обаче бандата е подопечна на някой багер, фадром, тра…, и т.н., то тогава нещата ще забуксуват. Никой няма да иска да хване съответния багер, фадром и т.н, щото сакън, той може да си отвори устата, и кой знае какво ще каже. С други думи, ако новата Замунда.НЕТ няма връзки, ГДБОП ще я разбият и с кеф ще отбележат дейност.

Zamunda.SE версията пък е още доста слаба и сравнително малко хора я посещават. Ако има атака към нея, то тя ще е сега, защото сайтът още не е набрал скорост.

Не изключвам вероятността това цялото да е и някакво активно мероприятие, изпълнено от службите. Възможността за това е малка, пък и не вярвам родните служби да имат чак такова въображение. Все пак вероятността съществува. Ако са успели да вербуват служител и да го изработят да открадне сайта за тях, то евала. Моментът за такова изпълнение е съвсем точен. Имаме някакво безименно правителство и ако се отнеме зрелището на целокупния български народ, то общественото мнение няма да знае на кой да прехвърли вината – ГЕРБ почиват, а БСП нямат влияние. Въобще, времето е перфектно. Ако в крайна сметка се окаже нещо такова, отново ще бъде потвърждение на принципа “разделяй и владей”.

Всеки случай, иска ми се да знам кой е този Христо (break). Дано никога не ми се налага да го срещна през живота си, или пък да ми се налага да работя с него, или с такъв като него. Общо-взето, дреме ми за двата сайта. Нито са мои, нито са ми особено мили. От такива хора обаче човек трябва да се пази. Дано си оправи живота с този сайт, защото иначе имиджа му е тотално разбит като човек. Не вярвам някой някога да му има вяра след такова подмолно изпълнение. Предателите никой не ги обича.

Какво означава всичко това за потребителите… Или ще получат два нови тракера, или ще ги загубят и двата. От гледна точка на сигурност, не знам доколко новите собственици на НЕТ версията ще се грижат за интересите и privacy-то на потребителите. Лично на мен не ми е много комфортно да я ползвам, защото не знам какво се случва с логовете им и кой ги гледа. Ако това е активна разработка, не бих се учудил, ако с тази информация се злоупотреби.

Времето ще покаже.

сподели бутон

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You must be logged in to post a comment. Log in