Трима скиори/сноубордисти загиват затрупани от лавина в Пирин

Posted by & filed under .

Честно да си кажа, и на мен първата ми мисъл беше да си кажа “Сами са си виновни”. До голяма степен е така, но и не съвсем. В последните години рекламата на т.нар. екстремни спортове е много активна. Видяха в тях компаниите поле за бизнес и се втурнаха да промотират всякакви джунджурии, екипировка, камери и т.н. Хората пък се връзват, щото когато една реклама е добре направена, то тя си върши работата. То не са клипчета на GoPro, спонсорирани канали в YouTube, скокове от стратосферата и всякакви подобни. Поклонението пред адреналина бива подхранвано ежедневно.

В крайна сметка, куцо сляпо и сакато тръгва да прави глупости по планини, реки и морета. Тая работа обаче не е като оная работа. Трябва си подготовка. Не съм видял много курсове за това как се оцелява в планината, къде, как и кога да се кара. А трябва… На всеки, който си купува такава екипировка, трябва да му се набива в главата, че може и да има два свободни дни през уикенда, но ако обстановката не става, то НЕ СТАВА! Ако ще, да стои два дена в хижата и да жули ром с чай, но да бъде мирен. От махмурлук се страда, но не се умира.

Сигурен съм, че поне половината от групата, която се е била приготвила да кара този уикенд, са имали закачени камерки, та да пускат после клипчета в ЮТюб. Само дето сега са си направили snuff филм.

На преден план в рекламите винаги са перфектните изпълнения, но колко са осакатените хора в размазания фон никой не казва.

Да, виновни са си… Майната им обаче на всички, които правят пари от екипировка, техника, пък дори и енергийни напитки, но сбутват предупрежденията за отговорно ползване с дребни букви, колкото да не е без хич. В крайна сметка, трима човека в ползотворна възраст от 29 до 38 години ги няма. Няма да ги има евентуалните им деца, гени, платени данъци и принос в обществото, а това е по-важно от печалбата на производителите на екстремно оборудване.

бутони за социални мрежи

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You must be logged in to post a comment. Log in