101 интелектуалци лобират за връщане на Сакскобургготски…

Posted by & filed under .

От политика не разбирам и рядко пиша по такива теми. Не че напоследък въобще пиша по каквито и да е теми, но това е друг въпрос. Та, политиката… По нашите ширини винаги е била като тоалетна на провинциална ЖП гара – оакана отвътре, и отвън. Всеки ден има някакъв нов сценарий и задкулисна игричка, които са заквасени на тъмно и набухват из медиите.

Последното безумие ми направи впечатление тази сутрин. Видиш ли, 101 интелектуалци са се подписали и искат отново да връщат Симеон Сакскобургготски в политиката. За чий физиологичен орган ни е притрябвала тази политическа мумия отново? Не ни трябваше навремето, не ни трябва и сега. Човекът сам за себе си е що-годе ОК. Изглежда интелигентен, аристократичен и т.н. Само дето всеки път появяването му в политиката представлява едно мощно изливане на тиня във вира, който и без това е доста мътен. Очевидно обаче за някои кръгове е изгодно видимостта да е ниска, пък току виж, уловили някоя по-голяма риба.

Помня навремето как покойното СДС, или там както се казваше, беше почти сигурно че ще вземе изборите. Тогава изведнъж се появи Симеон по телевизията и бедните хора взеха че повЕрваха. Установеното статукво беше разбито, картите – мощно разбъркани, а в политиката влезе една нова порция измет, която си оправи живота за няколко поколения напред. В крайна сметка, станаха разни коалиции, в които не беше ясно кой води, ама всъщност си беше съвсем ясно.

Още си спомням как се оказах в една кръчма пред Народния театър онова лято, което последва изявлението на Симеон по телевизията. На съседната маса беше Любка Качакова и през тази маса що народ се извървя, що чудо. Идваха едни хора, стояха известно време. Какво коментираха, какво обещаваха, какво им беше обещавано, не знам. После си тръгваха и идваха нови. Цялата ситуация напомняше някакво мафиотско вричане във вярност и от нея лъхаше на нечистоплътност и мърша.

Смятам, че сега сценарият се повтаря. Пак някой е решил, че може да използва Симеон и призрака НДСВ, за да разбърка картите на родния ни политически живот и да види какво ще излезе от това. Въпросът е, дали паметта на хората е толкова къса. Както е приказката, “Fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me”. Още тогава знаех, че появата на Симеон не може да донесе нищо хубаво. Дано повече хора да си спомнят мизериите на онова време и да не се подлъгват по глупости. Имаме си достатъчно диванета в политиката, за да идват нови с тази овехтяла ракета носител.

сподели ме

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You must be logged in to post a comment. Log in