В странни времена живеем

Posted by & filed under .

Гледам разни филми, нови версии на стари заглавия и ми става все по-чудно и по-чудно. Та, из тези стари филми, когато главният герой се занимава с брутално отмъщение, или пък е убиец, накрая обикновено и той гушва букета. Няколко паралела (мощни спойлери, предупреждавам):

1. Най-пресният пример е “Механикът”. Нова версия с Джейсън Стейтъм, старата – с Чарлс Бронсън. В старата Бронсън е убиец, който получава заповед да пречука своя handler. После, от чувство за вина ли, що ли, започва да обучава на занаята сина на handler-a си. Въпросният син си е лекенце, но що-годе умно. След няколко успешни удара стопля какво се е случило с баща му и отравя Чарлс Бронсън.  После и той умира, взривен в капан, поставен от старото куче.

Какво става в новата версия. Историята е горе-долу същата. Стейтъм е старият убиец. Младото лекенце взривява старото куче на една бензиностанция, после и той умира, взривен от поставен капан. Накрая обаче, изненада… Видеото на бензиностанцията показва как старият механик в последната секунда изскача от колата и накрая отпрашва към залеза.

2. Имаше един стар филм със Силвестър Сталоун, “Хванете Картър”. Та, там той играеше някаква мафиотска горила, заета с отмъщение. Свърши работата и оцеля. В старата версия Майкъл Кейн също отмъщаваше по някаква причина. Изтреби всички, но в последната сцена получи куршум в челото.

3. Един по-невинен пример – “The Italian Job”. В старата версия крадците изпълниха обира, взеха парите, но накрая ги загубиха. В новата обирът пак стана, но този път парите си им останаха да си ги харчат.

4. На последно място – Faster, със Скалата Дуейн Джонсън. Там пичът изтреби хладнокръвно една кола народ и накрая отпраши към хоризонта ненаказан… Знам, че този филм не е remake, но ако беше направен през 70-тте, там накрая щеше да има някой, който да се погрижи или да му пръсне тиквата, или да му щракне белезниците.

Оставам с впечатлението, че там някъде през 70-тте хората са се грижили в края на филма да остане поне някакво морално послание. Сиреч, заемеш ли се с отмъщение или престъпление, накрая все ще те застигне и теб подобна участ. Тази тенденция загива някъде следващото десетилетие, когато продуцентите очевидно са се усетили, че box-office-ът ще да е по-голям ако оставиш главния герой да оцелее накрая. Нищо че хладнокръвно е видял сметката на незнам си колко хора. Хладнокръвното си е cool, моралът да го духа.

социални бутони

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You must be logged in to post a comment. Log in