epub четец с български речник за Android

Posted by & filed under .

От доста време съм на ти с английския език, но по една или друга причина не го ползвах да чета популярна литература. Ако зачета нещо, все ще да е техническо. Някак, не изпитвах голямо удоволствие да чета обикновени книжки. Губеше ми се по някоя дума и красотата на езика ми убягваше. Напоследък обаче нещата започнаха да се променят. Почитател съм на читанката и електронните книги, но тя далеч не е пълна. Често има само първите книги от някоя поредица. Ако човек иска да прочете и останалите, то трябва или да се рови за книжни версии по Славейков, или да чете на английски, в оригинал. Понеже ме мързи да ходя до пазара на книги, а и честно казано, въобще не го харесвам, избрах втория вариант. Пък, то съвсем неочаквано взе че започна да ми доставя удоволствие…

Така, резонно възникна въпроса да си намеря четец, който интегрира български речник. Предпочитам формата epub. В Google Play има доста програми, които го поддържат. Малко от тях обаче предоставят възможността за offline интеграция на речник. Повечето препращат към разни онлайн речници, което е бавно и изисква Интернет връзка. Все пак, успях да сглобя някакво решение. Четецът, който си свалих е някакъв световно неизвестен – Zo Reader. Предполагам, писан е от някакъв китаец. Хубавото обаче е, че позволява човек да си свали разни речници директно през програмата. Налични са няколко английски тълковни речници, които вършат прилична работа.

Още по-приятното е, че програмата позволява човек сам да си импортира база данни на речник. Тук на помощ идва някаква добра душа, който е сглобил приличен български речник. Може да се свали от този адрес:

https://docs.google.com/file/d/0B8vC5NKMfh5PMUJ2MTB3QWpQdzQ/edit?pli=1

Разархивира се и папката се качва на таблета/телефона. После от Zo Reader-a се избира Import Dictionary, навигира се до папката с речника и се потвърждава. Работи екстра. Когато отворите книга на английски, само трябва да докоснете думата с пръст и значението й се показва. Е, речникът не е съвсем пълен. Някои по екзотични думи липсват, но като за без пари, толкова!

Горното изложение, разбира се, се отнася за Android таблети и телефони. Не съм почитател на iPhone. Ако ви трябва решение за тази платформа, ще трябва да потърсите на друго място.

spodelime

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You must be logged in to post a comment. Log in