Прометей на Ридли Скот

Posted by & filed under .

За къде би бил един блог без ревю на поне един филм… Дали съм доволен? Ами, средна работа. Не заради самия филм, ами заради досадното 3Д което ми го навират без да ме питат дали го искам или не. В София останаха четири мултиплекса и в нито един няма 2Д прожекция. Само скъпото и натоварващо очите 3Д. Ами, пък, не искам да плащам по-скъпа цена, за някаква спорна добавена стойност. Още повече, че след 15-та минута вече човек не му обръща внимание. Не ми харесва да ме оставят без избор, да го вземат дяволите. В крайна сметка, ефектът е обратен. Успешно успяват да ме принудят на пропусна да гледам разни филми, които са ми на кантар. Мислех да гледам “Мъже в черно”, но не бях чак толкова убеден. Е, сега ще пропусна и ще чакам Blue Ray (… рипа, wink, wink).

Иначе, за самия филм… Ами, бива. Напомня на първия пришълец, но на малко по-широка сцена. Въпреки просторните извънземни гледки, филмът някак изглежда и стои камерен. Развива се в същата вселена на Пришълеца, но историята поема по друга посока. Основният проблем на филма е, че поставя много въпроси, на които всъщност не успява да даде отговор. Като цяло, Прометей изглежда като пилотен епизод на серия от филми. Нищо ново под слънцето. Същото може да се каже и за Междузвездни войни, Империята отвръща на удара и т.н. Разликата е, че споменатите филми имат много богат сценарий и вътрешно са наситени с визуални концепции и завладяващо действие. Така човек лесно може да прости отворената врата в края. Сценарият на Прометей обаче стои постен и оставя човек доста гладен накрая.

==========================================

[spoiler title=”<= Предупреждение: Бутонът + ще отвори спойлери!” open=”0″ style=”1″]

Основната тема, която се застъпва във филма не са пришълците, а това от къде идваме. В първата сцена един хуманоиден извънземен пристига на Земята, изпива някаква течност и се дезинтегрира, посявайки своето ДНК в моретата на земята. В бъдещето група  учени събират множество доказателства за контакт с извънземна могъща раса и евентуалната карта на тяхното местоположение. Половинката от конгломерата “Уейланд-Ютани” изпраща експедиция към съответното място във вселената. На място обаче се оказва, че съответните извънземни не са много добронамерени и са решени да изтребят земното население чрез така познатите от предишни епизоди пришълци.

Основният въпрос, който остава неразгадан е, защо първо ще ни създават, а след това ще искат да ни унищожат… Възможно обяснение намирам в името на филма – Прометей (така се казва изследователския кораб).  Както Прометей дава огъня на хората и впоследствие бива наказан от боговете, така може би и извънземният хуманоид от първата сцена е отцепник, засял Земята без разрешение. Това би обяснило техния гняв.

Разбира се, всеки може да интерпретира нещата както си иска.

Както в първия пришълец, така и тук жива накрая остава само една жена – героинята на Нооми Рапас, която се отправя на път да търси създателите и да пита “защо”.

Очевидно Ридли Скот има афинитет към силните героини жени. Лошо няма.

[/spoiler]

==========================================

Като цяло, не съжалявам че отидох да гледам филмчето. Дано Ридли Скот да доживее да направи следващите епизоди. Прекалено смело би било да се надявам Джеймс Камерън да се заеме с втората серия. Виж, тогава наистина би станало нещо забележително…

бутони към социални мрежи

Comments

comments

Powered by Facebook Comments