Microsoft и Nokia

Posted by & filed under .

Честно казано, интересно ми беше какво ще стане в петък (11.02.2011). Microsoft и Nokia бяха обявили съвместно събитие. Спекулациите се оказаха основателни. Nokia е решила да използва операционната система Windows Phone 7 в тясно сътрудничество с Microsoft. Доста хора изразиха мнение, че това ще бъде края на Nokia. Аз обаче като да не съм съгласен. Честно казано, мисля си че това е идно интересно развитие на нещата, от което може да излезе приличен продукт.

Положението при смартфоните драстично се промени през последните години. В момента основните продукти са iPhone и Android. Едното – телефон, другото операционна система. На мен лично обаче първият ми се струва необосновано скъп. Наистина, красива вещ е, много функционална, но в крайна сметка се състои в 4-5 близки модела с една и съща операционна система. Дори и без да го имам, вече ми е омръзнало да слушам за него. При Android пък положението е различно. Много марки, много телефони, и всичките със сходен интерфейс. Е, има промени тук-там, но в крайна сметка отдолу е същото. Като че ли и това ми омръзна. Това не значи, че не ми харесват. С Nokia обаче това никога не е било така. Интерфейсът им така и не успя да ме грабне. Преди да излязат горните два продукта, той изглеждаше прилично. На настоящия фон обаче е направо архаичен. Много хора казват, че е супер функционален, но така и не успя дори да ме привлече да го разгледам из основи.

На този фон се появи  Windows Phone 7. Хич не му е лесно, но пък определено може да се нарече екзотика. Интерфейсът е по-различен и може да се каже – забавен. Запазва тенденциите, заложени от iPhone и Android, без да ги копира напълно. Може би аз съм магаре, което не обича да върви с колоната, но Windows Phone 7 определено ми допада. Основното което ме спира да си взема такъв телефон обаче е липсата на достатъчно приложения. Наскоро гледах, че още дори няма читаво приложение за навигация. В този момент дойде новината за бракът по сметка между Microsoft и Nokia. Symbian може и да не е вече актуална, но Nokia със сигурност има добър пакет приложения, които биха направили Windows Phone 7 пълноценна система. В момента в който Nokia успеят да сглобят една от пословично здравите си машинки с хубава камера, Windows Phone 7 и безплатен Ovi Maps, търча и им ставам клиент.

?

spodelime.com

Comments

comments

Powered by Facebook Comments