Данък върху лихви in = Герб out

Posted by & filed under .

Мисли Дянков, мисли, и накрая извади от торбата още една идея как да претръска празния чувал на българската икономика. Ей, на, ще облагаме и доходите от лихви на гражданите. Е, те това е вече отчаяно. Не знам обаче дали управляващите са приготвени за ответната реакция. Всякакви други данъци, такси тук и там, зелени зони, сини зони може и да бъдат подминати от хората, но данък върху лихвичката… Да ти посегнат върху лихвичката по влогчето и депозитчето, е те това вече никой няма да го пропусне.

България е нация спестовна. Българинът прави, струва, но къта по някоя и друга хилядарка на депозит, да я гризе инфлацията, а лихвата е една малка радост в края на годината. Всеки втори пенсионер също си има по някой влог (щото депозит им е прекалено нова дума) със скътани пари за погребението, от лихвата на който дават по 20 лв. за рождения ден на внуците. Ето, към това протяга костеливи пръсти злият Дянков и то няма да остане незабелязано. Всеки ще забрави на момента новооткрития лъч на метрото. Всяко чудо за три дни. Вече тъй и тъй се возим на него и стана част от пейзажа. Язък за целия популизъм на Бат Бойко и хилядите литри бензин, изгорени да обикаля наляво и надясно да реже ленти. Всичките километри нови магистрали също отиват в миманса. Хората ще се вторачат в онези 4 лв. на 1000, както ги беше изчислила една лелка от парламента и ще потърсят начин да си го върнат. Това, да си го върнеш на управляващите винаги е трудно. Шанс се отваря веднъж на четири години в общия случай. По стечение на обстоятелствата, това ще се случи догодина и хората няма да са имали достатъчно време да забравят. Да не говорим, че падежа на всяко депозитче до преди изборите ще им го напомня болезнено в банковото извлечение. От сега виждам, как темата за данъка върху лихвите ще стане любима публична предизборна мантра на онова дебелобузесто недоразумение  СерГей. Те, левите си лаят по принцип към всяка стъпка на управляващите, но този път много хора ще ги чуят и ще извадят тяхната си версия на четвъртития за изборите…

Предполагам, в момента Бат Бойко стои и се чуди дали си струва да захвърли четири години популизъм и PR на вятъра за едни 120 млн. допълнителни лева в бюджета. Предполагам, да имаш допълнителни 120 млн. е приятно, стига да имаш шанса да си ги харчиш на спокойствие. Със сигурност, обаче, би било много гадно да предприемеш непопулярната мярка, да ти духнат под опашката на изборите и благината да остане за гладните кучета от другия лагер. Щото, най-вероятно тъй ще стане. В България рядко някой премахва данък. Опозицията ще лае и плюе колко са гадни управляващите, че посягат на малкото останали радости на българите (лихвите по депозити). Щом като се качат на бързия влак на управлението, обаче, ще си харчат същите тези пари с голямо удоволствие под предлог, че са планирани в бюджета и иначе ще го разстроят.

Не бих се учудил и на другия сценарий – премиерът да дойде на бял кон като спасител и еднолично да отърве нацията от този налог, още преди да е приложен.

Всеки от горните сценарии е възможен. Вече нищо не би ме изненадало, но всеки случай, ако приемат този данък, аз знам че няма да забравя…

spodelime

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You must be logged in to post a comment. Log in