Правила на Солитаре (Солитер, Solitaire и т.н.)

Posted by & filed under .

Солитаре, или още Солитер, Солитари, Клондайк Солитаре и т.н., е пасианс, станал известен  като една от игрите, затрили милиарди човеко часове, след като Майкрософт го включват в Уиндоус. Дали все още има някой, който не знае какви са правилата на тази игра? Кой знае, може би. Поради тази причина ще пробвам да ги обясня накратко.

Екранът на пасианса има няколко секции. Горе ляво се намира част от тестето, като картите са обърнати и не се виждат. Ще го наричаме талон. Талонът може да се преглежда карта по карта, като се кликне върху него. Картата се отваря в дясно от талона, като се формира ново тесте обърнати карти.

В дясно от талона се намират четири полета, които ще наричаме “основни полета”. Под талона и основните полета се намират седем колони от карти, наречени “табло”. Най-долната карта от всяко табло е отворена. При преместване на карта от таблото, долната карта се показва автоматично.

img-0Целта на играта е всички карти от талона и таблото да бъдат преместени в четирите основни полета.

Карти могат да бъдат местени от:

  • От отворения талон към основните полета;
  • От отворения талон към таблото;
  • От таблото към основните полета;
  • От една колона в таблото към друга такава;
  • От основните полета, обратно към таблото.

При стандартната версия на Солитаре, талона може да бъде разглеждан неограничен брой пъти.

Всяка едно от четирите основни полета е предназначено да поеме картите от един цвят в съответната поредност:

A, 2, 3, 4,…, J, Q, K

На практика, едно основно поле може да започне да се пълни, когато се постави Асо на него. Асата са ценни!

Основната работа се извършва в табло колоните. Картите там се подреждат в намаляваща поредност от Поп към 2. Има обаче една особеност. Трябва да се редуват червено и черно. Например, червена Дама може да бъде сложена само върху черен Поп. Конкретните картови цветове (пика, спатия, каро или купа) нямат значение. Просто трябва да е червено върху черно, или черно върху червено, при спазване на съответната низходяща поредност.

Между отделните колони на таблото може да се мести единична карта, или цяла поредица от отворени карти. Когато скрита карта от таблото бъде освободена, то тя се отваря автоматично. Когато бъде освободена цяла колона от таблото, то там може да бъде сложен Поп и върху него да се редят карти низходящо.

img-1

Общо взето, това са правилата. Ако нямате Солитаре инсталирано на вашия компютър, то може да пробвате да го играете директно в браузъра на Solitaro.COM.

Има някои вариации на правилата. Една от вариациите е свързана с разглеждането на “талона”. Всъщност, в повечето игри на Солитаре при разглеждането му се отваря не е една карта, а три. От тях може да се манипулира само най-дясната карта. Другите са блокирани. Ако бъде преместена най-дясната, то следващата карта бива отблокирана. Това прави играта доста по-трудна!

Отделна версия на играта е т.нар. Вегас Солитаре, където се играе за “долари”. Всяка нова игра започва с минус 52 долара. За всяка карта, която е преместена от талона или таблото към основните полета се печелят по пет долара. Особеността тук е, че талонът може да се разлисти само веднъж. Стигне ли се до края, то той не може да се върне обратно. Това ограничение също прави играта по-трудна и вероятността за успешно приключване намалява драстично. Версията Вегас Солитаре също е налична на Solitaro.COM.

Горните верси на Солитаре са писани на JavaScript с CSS и се изпълняват изцяло в браузъре. Не е нужно да се свалят никакви фвашове и като резултат игрите се зареждат и реагират много бързо.

социални мрежи

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You must be logged in to post a comment. Log in