Подъл Bitcoin майнър на сайта на Econ.bg

Posted by & filed under .

Вчера се разхождах из директорията за фирми на сайта на Екон.бг, когато забелязах че всичките четири ядра на процесора на лаптопа работят на 100%. По принцип, нямам много акъл и го отдадох на факта, че новата версия на браузъра ми нещо не е в ред. Ползвам Vivaldi на Убунту и той е все още в доста ранна фаза на своя живот. После обаче пробвах с Opera, Chrome & Firefox, и картинката беше същата. Отдадох го на някакъв бъг на сайта, който помешва браузърите и просто спрях да браузя сайта. После обаче, по стечение на обстоятелствата, отворих сайта на Уиндоус машина, което по принцип не беше много умно, щото такова поведение на сайт може да означава и че е хакнат. Както й да е. Стореното – сторено. На този комп обаче имаше инсталиран MalwareBytes и той разбули мистерията, като изрева че е блокирал някакъв сайт coin-have.com. Това се оказа, че е някаква система за споделено копаене на биткойни. Имам пред вид, споделено между собствениците на CoinHave и администраторите на сайта, на който е сложен техния JavaScript. За редовите посетители на сайтовете остава виещия шум на вентилаторите и осезаемото забавяне на компютрите им.

Все си мисля, че би било коректно от страна на Екон.бг да споменат някъде по сайта си, че прилагат такива спорни техники за осигуряване на допълнителни приходи. Поне за момента такова уведомление на сайта им няма. Както и да е, за всяка болка си има билка, сиреч, плъгин. За Chrome-базираните браузъри веднага изскочи един плъгин – Anti Miner, който веднага излови скрипта и го блокира. По принцип, мразя да товаря браузърите си с много добавки, но тази очевидно е полезна и ще остане за постоянно.

От друга страна, остава и едно такова съмнение, че сайта може й да е хакнат. Не ми се занимава обаче да ровя из кода, за да видя къде и как точно е добавена плющялката.

 

бутон за социални мрежи

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You must be logged in to post a comment. Log in