Китайско MP3 и за пореден път как евтиното излиза скъпо

Posted by & filed under .

Нали има една приказка, че когато дявола си няма работа, си…, и т.н. Та, и аз един ден си нямах работа и се мотаех из AliExpress с една дебитна карта, в която бяха останали 20-тина лева. Всъщност, беше ми любопитно дали тамошната система ще ми я приеме за плащане. Е, прие я. Очевидно, братята китайци на куче не прощават и пари не отказват. В крайна сметка, купих един 8 гигабайтов МР3 плеър, който струваше колосалните 16 лв., ей тъй, за проба.

На пратката и трябваха около месец и половина, за да достигне до мен. Като се има пред вид колко е пътувал Марко Поло до онзи край на света, смятам да не се оплаквам. Все пак, минава през стандартните пощи…

На пръв поглед, всичко с устройството беше наред. Стандартно дървена изработка, стандартно дрънчащи слушалки, без изненада. Качих някаква музика и започнах да слушам. Циклофреничната жилка в мен обаче забеляза, че песните са подредени по някакъв много странен начин. Аз си слушам няколко албума, които ми харесват, и леко се дразня, когато редът на нещата се променя. Да, по принцип обичам да си ходя и в една и съща кабинка на тоалетната в мола. Така съм си свикнал, и не искам да се променям.

След около час-два ровене се отказах да търся начин за сортиране в безумно бедното и бавно меню. Истината е, че такъв просто липсваше. В крайна сметка, реших да се допитам до Гугъл, и той разкри мистерията. Файловете са подредени по реда на качването им на плеъра и няма начин за промяна!!! Пробвах да ги touch-на, но като че това да нямаше ефект.

В тази връзка, открих една интересна разлика между линукс и уиндоус при копиране на файлове. Windows копира файловете по азбучен ред, а Linux по някакъв доста по-хаотичен начин. С други думи, ако човек прехвърли файловете от Уиндоуса на плеъра, то нещата по-скоро ще са му подредени нормално. Ползва ли Линукс (както направих аз в случая), то подредба тука всяка забравете… Това беше нещо като решение.

И така, превключих на Windows 7-мицата, която дреме неизползвана на моя комп и започнах да качвам файлове. Тук обаче се натъкнах на следващата и доста по-сериозна изненада. Всичко качено над втория гигабайт беше невалидно. Някак се оказа, че от уж наличните 8GB, само два са използваеми. Греда… Вече обаче бях одобрил сделката и нямаше как да отворя Dispute. С други думи, бързата кучка, очни проблеми, и подобни. Все пак, 16 лв. не са висока цена за един добър урок, та не съжалявам толкова. Изрових от чекмеджето стария ми смартфон, сложих му една 16GB microSD карта и в момента той го раздава като iPod touch, докато отново ми писне да слушам музика за около година две…

Ако ме питате защо не слушам музика от новия ми смартфон, ще кажа само “батерията, Санчо, батерията”… То, и той е от AliExpress, но за една година си е изплатил парите доволно.

share button

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You must be logged in to post a comment. Log in